Voor de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben wij een onderzoek uitgevoerd naar het belang van incrementele (kleine aanpassingen aan bestaande praktijken) en radicale creativiteit (grote afwijkingen van bestaande praktijken) in tijden van crisis.

Het doel van het onderzoek is om antwoorden te vinden op de volgende vragen ten tijde van crisis op de werkplek - in deze studie tijdens COVID-19: waarom is het nuttig dat medewerkers creatief zijn? En wat is de toegevoegde waarde van een creatieve medewerker? Kunnen crisis worden omgezet in iets positiefs?
Creativiteit is belangrijk en kan een manier zijn om mensen te helpen actuele werkproblemen op te lossen. Resultaten uit dit onderzoek tonen dat zowel incrementele #creativiteit als radicale creativiteit manieren waren waarop werknemers met de #COVID-19 crisis op het werk omgingen. Terwijl meer incrementele creativiteit verband hield met zowel meer ontwikkeling als een verbetering in het welzijn van werknemers, hield meer radicale creativiteit alleen verband met meer ontwikkeling van werknemers (misschien omdat radicale creativiteit inspanning kost). Een onverwachte bevinding geeft ook inzicht in mindfullness als gelijktijdige aanjager van incrementele creativiteit van werknemers, maar alleen als werknemers persoonlijk initiatief tonen.
Al met al suggereert deze studie dat creativiteit gezien kan worden als een zelfreguleringsmethode van werknemers om met crisis op het werk om te gaan. Creatieve oplossingen voor COVID-19 waren mogelijk niet "one-size-fits-all", maar konden zowel incrementeel als radicaal van aard zijn.
Lees hier de resultaten van de onlangs gepubliceerde longitudinale studie die wij in opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben uitgevoerd.
Gepost door R. Kramers (Rodiëne), M. Sc. op 26-1-2023
Ga naar nieuwsoverzicht >>