Raveparty’s, samen chillen, de veelbesproken #ikdoenietmeermee-campagne van Famke Louise en co. Het algemene beeld dat in deze crisis naar voren komt is dat de jonge generatie het meest rebelleert tegen het coronabeleid.
Uit onderzoek van Flycatcher onder een representatieve groep van 510 Limburgers, uitgevoerd in opdracht van De Limburger, blijkt het tegendeel. Meer dan de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar steunt de aanpak van de regering en de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) dat de regering adviseert. Ook het RIVM vindt het meeste draagvlak bij twintigers en dertigers. Toch is er ook kritiek en onvrede. Zo noemt men met name de verwarrende regelgeving, te soft optreden en de ontmanteling van de reguliere zorg als knelpunten.
Naarmate de crisis langer duurt ontstaan er meer spanningen. Waren we in de eerste maanden nog solidair en bereid om er samen de schouders onder te zetten, nu blijkt dat meer dan de helft vindt dat de saamhorigheid van het voorjaar verdwenen is. Limburgers ervaren in hoge mate dat mensen gedesillusioneerd raken, regels niet meer accepteren en dat discussies heftiger worden. De ernst van de huidige situatie, ondanks het hoog oplopend aantal besmettingen, wordt niet ingezien in de ogen van de respondenten.
Negatieve en positieve gevolgen
Door de coronacrisis en de veiligheidsmaatregelen ervaart een vijfde de afgelopen maanden uiteenlopende mentale klachten. Stress en spanning wordt door 61% van de geënquêteerden genoemd, gevolgd door somberheid (57%), vermoeidheid (48%), slapeloosheid (40%), geïrriteerdheid (39%) en angstgevoelens (37%). Toch heeft bij meer dan de helft de coronacrisis ook positieve dingen gebracht, namelijk meer rust en vrije tijd, flexibiliteit en ontspanning.
Mondkapjes verplichting
In veel omringende landen is het dragen van mondkapjes verplicht. De meningen of ze wel of niet helpen om het virus in te dammen, zijn verdeeld. Over de invoering van verplichting van mondkapjes in Nederland zegt 62% daar voor te zijn. Wat opvalt, is dat vooral ouderen voor een mondkapjesplicht zijn.
Corona vaccin
Het is nog even volhouden tot er een vaccin is. Door talloze farmaceuten wordt wereldwijd hard gewerkt aan een vaccin. Als genoeg Nederlanders zich dan laten inenten, gloort er groepsimmuniteit en kunnen de teugels van de ingrijpende maatregelen wat worden losgelaten. Belangrijk bij het creëren van groepsimmuniteit is de vraag hoeveel mensen bereid zijn zich te laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid onder jongeren en dertigers (54%) is beduidend minder groot dan bij 65-plussers (80%). Erg verrassend is dat niet, ouderen lopen als ze besmet raken meer risico op een ernstiger ziektebeloop.
Meer lezen? Bekijk het volledige bericht op De Limburger.
Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 12-10-2020
Ga naar nieuwsoverzicht >>