Skip to content. | Skip to navigation
Menu

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

"Ik vind het leuk om mijn mening te geven en Flycatcher is daarvoor een goed medium. Mede omdat onderzoeksresultaten ook bekend gemaakt worden en de onderwerpen vaak leuk en interessant zijn."

R.K. te Woerden
(panellid)

 
U bent hier: Home > Nieuws

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de coronamaatregelen anders gaan kopen, koken en eten? Uit onderzoek dat Flycatcher onder 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder uitvoerde, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er over de gehele lijn slechts kleine veranderingen zijn in het koop- , kook- en eetgedrag.

Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”



Gezonder eten en minder drinken
Toch blijft niet alles bij het oude. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Een derde geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5% geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen.

Ook opvallend: 1 op de 5 mensen drinkt nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65% minder alcohol te zijn gaan drinken.

Betere hygiëne
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70%) en eten (65%). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Vasthouden
Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis. Hermans: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.” En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. “Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.” 

Bron: Voedingscentrum

Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 7-5-2020

Ga naar nieuwsoverzicht >>

 
 

Wij gebruiken reCAPTCHA om uw account beter te beveiligen.
Om in te loggen moet u eerst cookies accepteren.

 
 
 
 

Sluit

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker en veiliger te maken.
Bij Cookies toestaan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Meer lezen, klik hier