Te veel koken en eten overhouden, het gebeurt iedereen wel eens. Handig om wat eten in de diepvries te bewaren, maar in veel huishoudens wordt wat overblijft weggegooid. Het te veel koken van eten is dan ook een van belangrijkste oorzaken van de grote hoeveelheid voedselverspilling in Nederlandse huishoudens. Maar wat kunnen we er tegen doen?
Het inschatten van bijvoorbeeld de hoeveelheid pasta, rijst of couscous die nodig is voor een maaltijd blijkt lastig voor Nederlanders. Doordat pasta, rijst en couscous nog in volume toenemen bij het koken, is het moeilijk de juiste portiegrootte in te schatten. Daardoor koken we teveel en neemt de hoeveelheid voedselverspilling toe. Zonde natuurlijk! Dat vond het Voedingscentrum ook. Daarom kwamen zij met het Eetmaatje.
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous waardoor porties makkelijker afgemeten kunnen worden en niet veel eten wordt gekookt. In de afgelopen jaren heeft het Voedingscentrum ruim 1,6 miljoen Eetmaatjes verspreid in Nederland. Maar heeft het ook geholpen in de strijd tegen voedselverspilling?
Het Voedingscentrum heeft in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van het Eetmaatje. Ook Flycatcher heeft haar bijdrage hieraan mogen leveren. Deze week publiceerde het Voedingscentrum de resultaten in het tijdschrift Frontiers in Nutrition (klik hier voor het volledige artikel). Uit de resultaten blijkt onder andere dat de meeste consumenten die het Eetmaatje hebben het Eetmaatje handig in gebruik vinden en het ook daadwerkelijk gebruiken bij het koken. Daarnaast zijn zij ervan overtuigd dat het Eetmaatje hen helpt bij het verminderen van de hoeveelheid voedselverspilling.
Door het Eetmaatje zijn meer Nederlandse huishoudens hun rijst, pasta of couscous gaan afwegen. Zij lijken daardoor ook minder voedsel te verspillen. Het Eetmaatje lijkt een goed hulpmiddel in de strijd tegen voedselverspilling.
Wilt u zelf ook een Eetmaatje? Bestel hem gratis op de website van het Voedingscentrum!
Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 19-2-2020
Ga naar nieuwsoverzicht >>