De populairste betaalmethoden veranderen snel. Steeds meer betalingen worden digitaal, met bankpasjes, mobiele telefoons of smartwatches gedaan, en steeds minder met contant geld, zoals bankbiljetten. De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de mogelijkheid om naast contant geld een digitale euro uit te geven. De digitale euro is een digitale variant van de contante euro, een aanvulling op de bestaande mogelijkheden van betalen.

Wij hebben, in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ons Flycatcher panel gevraagd of en wanneer ze een digitale euro zouden willen gebruiken.
Voor het onderzoek kregen deelnemers in een online vragenlijst een bedrag van € 800 óf € 3.000 toegewezen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat bedrag konden de ze in drie betaalmiddelen onderbrengen. Het op de bankrekening laten staan was één mogelijkheid. Het bedrag over de digitale eurorekening en contant geld verdelen, waren opties twee en drie. Van de deelnemers kreeg de helft aangegeven dat ze 50% zekerheid hadden dat ze voor hun aankopen in de winkel, bijvoorbeeld de boodschappen, met hun pinpas konden betalen. De andere helft had 99% zekerheid dat ze konden pinnen. Dit om te onderzoeken of het gebruik van de digitale euro hierdoor gaat verschillen.
Uit het onderzoek blijkt dat ongeacht bestedingsruimte of situatie, de bereidheid om digitale euro’s op zak mee te nemen groot is. Naarmate de onzekerheid over of je wel of niet kon pinnen groeide, kozen mensen er niet alleen voor om meer contant geld, maar ook meer digitale euro's op zak te houden. Belangrijk is wel dat iedereen makkelijk toegang krijgt tot deze vorm van geld. 42% van de ondervraagden zou het liefst een betaalpas gebruiken om met digitale euro’s te betalen; 33% wil ze via een app betalen en 26% heeft geen voorkeur.
Een derde van de Nederlanders zou geen gebruik maken van de digitale euro, vooral omdat zij de meerwaarde niet zien ten opzichte van de huidige betaalmiddelen of door onbekendheid. Anderen nemen geen digitale euro’s mee omdat ze het niet vertrouwen als betaalmiddel.
De conclusies in deze studie kunnen nuttig zijn voor beleidsmakers en centrale banken bij het verder vormgeven van de kenmerken van de digitale euro. De precieze kenmerken van de digitale euro zullen uiteindelijk gezamenlijk worden bepaald door Europese politici.
Lees hier meer over het onderzoek. Ben je benieuwd naar het volledig overzicht van de resultaten, kijk dan hier (alleen in het Engels).
Gepost door T. Kuijpers (Thomas), M. Sc. op 17-4-2025
Ga naar nieuwsoverzicht >>