PFAS, microplastics, bestrijdingsmiddelen… ze domineren het nieuws en de gesprekken over voedselveiligheid. Voor het Voedingscentrum hebben wij onder ons panel onderzocht wat als grootste voedselrisico’s wordt gezien voor onze gezondheid. Daarnaast heeft het Voedingscentrum hetzelfde uitgevraagd aan experts.

We hebben verschillende voedselrisico’s voorgelegd en hieruit blijkt dat zowel consumenten als experts vooral een ongezond voedingspatroon en voedselvergiftiging kennen als mogelijke risico’s voor de gezondheid. Consumenten zijn het minst bekend met de mogelijke risico’s van gifstoffen uit verpakkingen en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. 76% van de consumenten en 98% van de experts vinden een ongezond voedingspatroon een (heel erg) groot risico voor de gezondheid. De risico’s van chemische stoffen, zoals milieuverontreinigingen, PFAS, microplastics en resten van bestrijdingsmiddelen, schatten consumenten hoger in dan experts. Zo schat 57% van de consumenten de risico’s van resten van bestrijdingsmiddelen (heel erg) groot in, ten opzichte van 16% van de experts. Respectievelijk 37% en 40% van de consumenten beschouwt E-nummers en genetisch gemodificeerd voedsel als een (heel erg) groot risico, terwijl experts hier nauwelijks risico in zien..
Van de verschillende gezondheidsrisico’s die we voorgelegd hebben blijken consumenten vooral roken (90%), overgewicht (88%), weinig lichaamsbeweging (83%) en alcohol (81%) als risico voor de gezondheid te kennen. Geluidsoverlast, ultrabewerkt voedsel en te veel rood of bewerkt vlees kennen mensen minder goed, met 40%, 52% en 54% respectievelijk die dit risico goed kent.
Vrijwel alle consumenten gaven in het onderzoek aan zelf iets te doen om voedselrisico’s zo laag mogelijk te houden. Ze wassen dan vooral hun handen voor en tijdens het koken (70%), eten gevarieerd en zoveel mogelijk verschillende producten (69%) en wassen groente en fruit altijd met water (62%). Bijna twee vijfde geeft aan dat er geen producten zijn die ze niet (meer) of (minder) vaak eten of drinken vanwege een mogelijk voedselrisico. Mensen die aangeven bepaalde producten niet (meer) of (minder) vaak te eten of drinken, geven vooral aan dat het gaat om ultrabewerkt voedsel (42%) en kant-en-klaarproducten (34%)
Lees hier meer over het onderzoek.
Gepost door Drs. L. Helmes (Lieke) op 31-3-2025
Ga naar nieuwsoverzicht >>