Skip to content. | Skip to navigation
Menu

Voedingscentrum: bak goed, bak goudgeel

"Ik vind het leuk om mijn mening te geven en Flycatcher is daarvoor een goed medium. Mede omdat onderzoeksresultaten ook bekend gemaakt worden en de onderwerpen vaak leuk en interessant zijn."

R.K. te Woerden
(panellid)

 

Ontdek onze Facebookpagina!

Like onze Facebookpagina en wij houden je op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten, nieuwste ontwikkelingen en leukste weetjes!

Like ons
U bent hier: Home

Voedingscentrum: bak goed, bak goudgeel

Bak aardappeltjes en friet niet donkerbruin maar goudgeel. Dat adviseert het Voedingscentrum in een nieuwe campagne om de inname van acrylamide te beperken. Ook gezond en gevarieerd eten helpt om minder van deze schadelijke stof binnen te krijgen. Mooi om het eindresultaat te zien waar wij met verschillende onderzoeken aan hebben bijgedragen.



Hoe ontstaat acrylamide?
Acrylamide vormt zich als producten zoals aardappelen en granen worden verhit boven de 120 °C. Tijdens het bruin kleuren ontstaat de stof acrylamide. Acrylamide komt voor in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten en gebakken aardappelen en ook in biscuits, (ontbijt)koek, crackers, geroosterd brood en koffie.

Is acrylamide schadelijk? 
Acrylamide kan schadelijk zijn als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “Uit onderzoeken met proefdieren blijkt dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor dieren. Onderzoeken bij mensen zijn beperkt. Toch concludeert de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker mogelijk kan verhogen.”



Bak goed, bak goudgeel
Minder acrylamide binnenkrijgen is dus belangrijk. Volgens Van der Vossen is dat eenvoudig: “Als je gezond en gevarieerd eet en weinig gefrituurde producten neemt, ben je al goed op weg. Daarnaast kun je opletten tijdens de bereiding. Bak aardappeltjes en friet goudgeel in plaats van donkerbruin. Er ontstaat dan minder acrylamide. Mensen die hun friet licht bakken krijgen tot 80% minder acrylamide binnen dan mensen die hun friet altijd donker bakken, zo berekende de EFSA.”

Gezond en gevarieerd
Acrylamide helemaal vermijden is vrijwel onmogelijk, omdat het in veel producten zit. Het is ook niet nodig om bepaalde producten te mijden. “Wel kun je friet, chips en koekjes beter niet te vaak te eten. Maar dat geldt sowieso voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen. Eet je een keer gebakken aardappeltjes of friet, bak ze dan goudgeel en geniet ervan”, aldus Van der Vossen.

Het Voedingscentrum start in de campagne met tips voor goudgeel gebakken aardappeltjes. Voor een goudgeel resultaat: bak niet te heet, keer regelmatig om en haal op tijd van het vuur.

Gepost door A. Dahmen (Anja) op 7-2-2019

Ga naar nieuwsoverzicht >>

 
 
 
 
 

Sluit

Deze website maakt gebruikt van cookies om:
  • uw gebruikerservaring en de werking van de website te testen en te verbeteren
  • integratie met social media mogelijk te maken
Deze cookies zijn anoniem.

U krijgt deze melding te zien, omdat wij u volgens de nieuwe Telecomwet vooraf toestemming moeten vragen voor het gebruik van cookies. Wij begrijpen dat dit hinderlijk is. Klik hieronder eenmalig op 'Cookies toestaan' om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website: Cookies toestaan