Skip to content. | Skip to navigation
Menu

Consumenten schatten voedselrisico's te hoog in

"Ik vind het leuk om mijn mening te geven en Flycatcher is daarvoor een goed medium. Mede omdat onderzoeksresultaten ook bekend gemaakt worden en de onderwerpen vaak leuk en interessant zijn."

R.K. te Woerden
(panellid)

 

Ontdek onze Facebookpagina!

Like onze Facebookpagina en wij houden je op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten, nieuwste ontwikkelingen en leukste weetjes!

Like ons
U bent hier: Home

Consumenten schatten voedselrisico's te hoog in

Consumenten zien en horen veel via campagnes en productinformatie over voeding en mogelijke risico’s die hier mee samenhangen. Hierdoor kan het voor de consument lastig zijn om reële voedselrisico’s te onderscheiden van irreële. Wetenschappers gespecialiseerd in voeding en veiligheid schatten voedselrisico’s anders in dan consumenten vanwege hun kennis en ervaring. Om in kaart te brengen wat het verschil is in risico inschatting tussen consumenten en wetenschappers heeft Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum hierover een onderzoek uitgevoerd.


Uit het onderzoek blijkt dat consumenten eigenlijk alle voedselrisico’s hoog inschatten. Vooral een ongebalanceerd voedingspatroon, voedselvergiftiging en milieuverontreiniging worden hoog ingeschat als risico voor de gezondheid. Wetenschappers schatten een ongebalanceerd dieet het hoogst in, zelfs nog hoger dan consumenten dat doen. Ook voedselvergiftiging en gifstoffen die bij de bereiding ontstaan, schatten wetenschappers hoog in. Andere risico’s, zoals E-nummers, genetisch gemodificeerd voedsel en resten van bestrijdingsmiddelen schatten zij daarentegen veel lager in dan consumenten dat doen. Als wordt gekeken naar de werkelijke voedselrisico’s, dan schatten wetenschappers deze beduidend beter in dan consumenten.

 

Voedselrisico’s die te maken hebben met de manier waarop wij zelf met voeding omgaan, zoals voedselvergiftiging, een ongebalanceerd dieet en gifstoffen die bij de bereiding ontstaan, hebben in werkelijkheid het hoogste risico voor de gezondheid. Andere risico’s, zoals gifstoffen uit verpakkingen, E-nummers en genetisch gemodificeerd voedsel hebben een veel lager risico voor de gezondheid, doordat er in Nederland een uitgebreide wet- en regelgeving is die dit zorgvuldig in de gaten houd. Consumenten schatten voedselrisico’s vaak dus te hoog in en kunnen met name de irreële risico’s naast zich neerleggen.

Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 2-5-2019

Ga naar nieuwsoverzicht >>

 
 
 
 
 

Sluit

Deze website maakt gebruikt van cookies om:
  • uw gebruikerservaring en de werking van de website te testen en te verbeteren
  • integratie met social media mogelijk te maken
Deze cookies zijn anoniem.

U krijgt deze melding te zien, omdat wij u volgens de nieuwe Telecomwet vooraf toestemming moeten vragen voor het gebruik van cookies. Wij begrijpen dat dit hinderlijk is. Klik hieronder eenmalig op 'Cookies toestaan' om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website: Cookies toestaan