Skip to content. | Skip to navigation
Menu

Bijna helft van Nederlanders probeert minder vlees te eten

"Ik vind het leuk om mijn mening te geven en Flycatcher is daarvoor een goed medium. Mede omdat onderzoeksresultaten ook bekend gemaakt worden en de onderwerpen vaak leuk en interessant zijn."

R.K. te Woerden
(panellid)

 

Ontdek onze Facebookpagina!

Like onze Facebookpagina en wij houden je op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten, nieuwste ontwikkelingen en leukste weetjes!

Like ons
U bent hier: Home

Bijna helft van Nederlanders probeert minder vlees te eten

46% van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum dat wij in augustus 2018 hebben uitgevoerd. Daarnaast eet 6% van de mensen geen vlees of geen vlees en vis. Een groot deel van deze minderaars en vegetariërs wil geholpen worden bij het herkennen van vlees of vis in een product. Het Voedingscentrum speelt in op deze behoefte met de nieuwe ‘vega’-optie in de ‘Kies Ik Gezond?’-app.

Van de ruim 1.000 mensen die we ondervroegen gaf 46% aan te proberen minder vlees of vis te eten. Daarnaast geeft zo’n 3% aan geen vlees te eten, 2% geen vlees en vis en 1% geen vlees, vis of bijproducten van het gedode dier.

Waarom minder vlees eten?
“Dat veel mensen proberen minder vlees te eten is mooi, want de overgang naar een meer plantaardig eetpatroon is beter voor ons klimaat. Vlees is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de totale uitstoot van alle broeikasgassen,” zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

Het advies is om maximaal 500 gram vlees te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rund- en varkensvlees. Het eten van te veel rood en vooral van bewerkt vlees vergroot het risico op bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en op een beroerte. Vlees kun je vervangen door onder andere peulvruchten en noten. 



Mensen willen hulp bij herkennen vlees in product 
Van alle mensen die proberen te minderen met vlees, geen vlees eten of geen vlees en vis eten, geeft de helft aan niet in één oogopslag te kunnen zien of er vlees of vis in het product zit. Van deze helft wil bijna twee derde geholpen worden bij het herkennen van vlees of vis in een product.

We vroegen aan onze volgers op Instagram welke producten ze niet gelijk als vegetarisch herkennen. Ze noemden producten als huzarensalade, kroepoek, bouillonblokjes, loempia’s, tapenade en soep.

Makkelijker vegetarisch kiezen met ‘Kies Ik Gezond’?-app 
Het Voedingscentrum speelt in op de behoefte om makkelijker vlees en vis te herkennen in producten met een nieuwe optie in de ‘Kies Ik Gezond?’-app. Met deze app scan, zoek en vergelijk je producten uit de supermarkt om zo eenvoudig te ontdekken wat gezonde keuzes zijn. In de app kun je nu ook aangeven of je wilt letten op vlees, vis of volledig vegetarisch (ook zonder ingrediënten van het gedode dier). Je ziet dan gelijk bij elk product of het vegetarisch is. De functie is per direct beschikbaar in de app. 

Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 11-10-2018

Ga naar nieuwsoverzicht >>

 
 
 
 
 

Sluit

Deze website maakt gebruikt van cookies om:
  • uw gebruikerservaring en de werking van de website te testen en te verbeteren
  • integratie met social media mogelijk te maken
Deze cookies zijn anoniem.

U krijgt deze melding te zien, omdat wij u volgens de nieuwe Telecomwet vooraf toestemming moeten vragen voor het gebruik van cookies. Wij begrijpen dat dit hinderlijk is. Klik hieronder eenmalig op 'Cookies toestaan' om optimaal gebruik te kunnen maken van deze website: Cookies toestaan