Skip to content. | Skip to navigation
Menu

Wij gaan voor #verspillingsvrij!

"Ik vind het leuk om mijn mening te geven en Flycatcher is daarvoor een goed medium. Mede omdat onderzoeksresultaten ook bekend gemaakt worden en de onderwerpen vaak leuk en interessant zijn."

R.K. te Woerden
(panellid)

 

Ontdek onze Facebookpagina!

Like onze Facebookpagina en wij houden je op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten, nieuwste ontwikkelingen en leukste weetjes!

Like ons
U bent hier: Home

Wij gaan voor #verspillingsvrij!

Met het voorkomen van voedselverspilling valt veel winst te behalen. Door beter om te gaan met eten kunt u jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is zo'n 41 kilo goed eten. Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde, niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Weet u eigenlijk wat u kunt doen om minder voedsel te verspillen?

Naar aanleiding van een onderzoek over voedselverspilling dat wij hebben uitgevoerd voor het Voedingscentrum, willen we u graag informeren over voedselverspilling in Nederland. Maar belangrijker nog, we willen u tips geven om minder voedsel te verspillen, daar profiteren we immers allemaal van!

Wat verstaan we eigenlijk onder voedselverspilling?
Voedselverspilling vindt plaats als voedsel niet wordt opgegeten of opgedronken. Schillen, botten, graten en andere resten worden niet meegerekend, deze zijn namelijk niet eetbaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voedsel dat voor of na de houdbaarheidsdatum wordt weggegooid, of tussen voedsel dat wel of niet bedorven is. Voedsel weggooien dat eigenlijk nog gegeten had kunnen worden, is altijd voedselverspilling.

Waarom is het belangrijk om minder voedsel te verspillen? 
Naast dat het simpelweg zonde is om voedsel weg te gooien, zijn er nog een aantal andere redenen om minder voedsel te verspillen:

1. Het bespaart heel wat euro’s als al het voedsel gebruikt wordt;
2. Er zijn mensen in de wereld met honger die heel blij zouden zijn met voedsel dat wij weggooien en dat eigenlijk nog gegeten had kunnen worden;
3. Het is beter voor het milieu, landschap en de natuur;
4. Het spaart grondstoffen en dat is goed voor de economie.

Kortom, voedsel weggooien doe je niet en hoort niet. We hebben er met zijn allen profijt van als we in Nederland minder voedsel verspillen. 



Wat kunt u zelf tegen voedselverspilling doen? 
Om Nederlanders een handje te helpen, heeft het Voedingscentrum een aantal tips om minder voedsel te verspillen. Ook bij u thuis valt er winst te behalen.

Voedselverspilling is eenvoudig te voorkomen. Door precies te kopen wat u nodig heeft, op maat te koken en slim te bewaren, voorkomt u dat u eten moet weggooien. Bekijk hier de 7 tips van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen:

1. Check uw voorraad. Wat moet eerst op?
2. Maak een planning en boodschappenlijst
3. Kook op maat
4. Bewaar eten op de goede plek
5. Zet uw koelkast op 4 graden
6. Let op de houdbaarheid van producten; gebruik uw zintuigen na het verstrijken van de THT-datum
7. Haal meer uit restjes en kliekjes

Kijk hier voor meer tips, inspiratie of handige tools om samen te gaan voor #verspillingsvrij!

Gepost door E. Derksen (Elianne), M. Sc. op 25-6-2019

Ga naar nieuwsoverzicht >>

 
 

Wij gebruiken reCAPTCHA om uw account beter te beveiligen.
Om in te loggen moet u eerst cookies accepteren.

 
 
 
 

Sluit

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker en veiliger te maken.
Bij Cookies toestaan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Meer lezen, klik hier